Dold Agenda

Dold Agenda av Maria Backman
Dold Agenda av Maria Backman

Är det någon av er som kommer ihåg satirtidningen Mad? Där fanns en serie som kallades X & Y – Serien handlar om de två spionerna – den vitklädde X och den svartklädde Y – (på engelska ”Black” och ”White”) som är i ständigt krig med varandra. Den typiska historien följer ett bestämt mönster: en av spionerna planerar ett mordförsök på den andra, den andra spionen vänder hela planen mot honom eller kommer på en mästerlig motplan.* (Citat från Wikipedia).
X & Y  är alltså ständigt i konflikt men följs samtidigt åt som ler och långhalm och försöker oupphörligen förgöra varandra med list och bomber och bakhåll.
Den kubanske tecknaren Antonio Prohias  som flydde till USA 1960, fick 1961 serien X & Y publicerad i amerikanska Mad. Temat var det kalla kriget , och det var Antonio Prohias kommentar på kapprustningens meningslösa upprepande.
Jag har under många år tittat på Prohias teckningar och hans drastiska bildspråk med explosioner och konfrontationer –  visst är det en illustration av vår bild av hur politiken fungerar?

Maria Backman