Kategoriarkiv: Brechts bibliotek

Brechts bibliotek

Brecht Bibliotek c/o Lagaplan Bagarmossen

I samarbete med konstprojektet Valåret 2014 öppnar Brechts bibliotek filial i Bagarmossen.

Brechts bibliotek som tidigare visats i olika former bl.a.  på Supermarket 2013, har återuppstått i mobil form.

Fredagen den 5:e, lördagen den 6:e samt söndagen den 7:e september har det flyttbara biblioteket öppet mellan 11-17 på Lagaplan.

Biblioteket kommer att presentera delar av Brechts föregivna boksamling som han, enligt Peter Weiss roman Motståndets estetik, ska ha skeppat över när han flydde Stockholm för Helsingfors undan nazisternas framryckningar. I Brecht bibliotek finns många böcker av författare vars verk brann på nazistregimens bokbål, ett scenario som i Europa liksom på många andra platser i världen fått förnyad aktualitet. Biblioteket har också blivit kompletterat med verk som deltagare i projektet skulle ta med sig om de tvingades fly. En situation som idag är en realitet för allt för många människor på olika ställen i världen.

Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm
Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm

Den rumänske författaren Norman Manea beskriver i en artikel i DN 25/9-2012 hur han efter att ha överlevt förintelsen fick sin allra första sagobok och vilken känsla av fulländning den gav honom. Senare när han levde under Östeuropas socialistdiktaturers repression beskriver han hur saknade ett familjebibliotek. Han påstår i sin artikel av vi är produkter av vår bibliografi. Att vi är så formande av de ord vi tagit in i boklig form att de blir som en andra genealogi. Att orden kan bilda ett ” Skyddande gryt mot en omvärld fyllt av hat”. Att orden under vissa omständigheter kan bli vår primära hemvist.

Mina bevekelsegrunder för att påbörja arbetet med projektet ett Brechts bibliotek var en lista över landsflyktiga böcker och ett kartprojekt med en grupp barn. Barnen skulle rita en karta över sin väg från hemmet till skolan. Projektet var tänkt som ett sätt att orientera barnen i sin närmiljö och att skapa förståelse för att vi alla är delaktiga i den omvärld som finns runt omkring oss. Under projektets gång blev ett av barnen i gruppen av med sin tillfälliga bostad, vilket för mig ställde saken på sin spets, den erfarenheten och mötet med det berörda barnet förändrade på ett avgörande sätt mitt förhållningssätt.

Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm
Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm

Listan över landsflyktiga böcker är de böcker Berthold Brecht i Peter Weiss epos Motståndets estetik ville ha överskeppade från Stockholm till Helsingfors. Han fruktade att Sverige, dit han flytt undan nazisternas frammarsch, också skulle bli ockuperat och att svenska myndigheter skulle utlämna honom till Tysklands nazistregim. Boken är en roman och om denna mycket detaljerade lista är med verkligheten överensstämmande vet jag inte. Listan med böcker kan sägas motsvara en form av kanon över mestadels västerländska klassiker. Självklart är listan präglad av sin tid och sitt sammanhang och följaktligen är mycket få av författarna kvinnor eller har annan kulturell hemtvist än euroamerikansk.

Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm
Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm

Projekt går ut på att jag försöker rekonstruera Brecht bibliotek och att jag av papperet i dessa böcker, kommer att bygga små modeller av tält och andra enkla nödbostäder. Jag kommer att applicera modellerna i formationer på flyttkartonger, väggar och golv beroende på var projektet visas. Under projektets gång hoppas jag att utställningsbesökarna vill delta genom att läsa böckerna på listan, göra egna modeller av papperet av dem och bidra med förslag på och exemplar på böcker som är värda att räddas vid en påtvingad landsflykt. Förhoppningsvis kommer deltagarnas bokförslag uppdatera och rätta till den snedbalans som Brechts boklista är behäftad med. Tanken är att orden i böckerna i bokstavlig mening ska omvandlas till skydd för behövande människor. När projektet genomförs förstörs böckerna och texterna kommer att förvandlas till fragment av en förlorad helhet, men texternas mening och de processer som de startat kommer förhoppningsvis leva vidare i alla som tagit del av projektet.

Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm
Brechts bibliotek av Susanne Högdahl Holm

Delar av projektet har visats på det konstnärsdrivna galleriet Huuto i Helsinfors i januari 2013, på den konstnärsdrivna konstmässan Supermarket i Stockholm 2013 samt på Skarpnäcks kulturhus 2014.

Susanne Högdahl Holm